roseofjericho.png

 

   ‘Vittu’ on kaksitavuinen sana, joka viittaa naisen sukupuolielimiin. Yhden kirjaimen ero sanan ‘vattu’ kanssa on valtava - vattu on kiltti ja hyväksyttävä sana, vittu törkeä ja pöyristyttävä. Vaikka niillä on niin vähän eroa! Toinen kuvaa marjaa ja toinen elintä.
   Monien íäkkäämpien ihmisten kasvatukseen on kuulunut pelottelua seksiin liittyvistä asioista. Heille on opetettu, että sukupuolisista asioista pitää vaieta, koska ne ovat likaisia ja häpeällisiä. Tämä pätee etenkin naisiin. Selailin kerran serkkuni ja isoäitini kanssa isoäidin vanhoja kirjoja, ja löysimme vanhan lastenhoito-oppaan, jossa käsketään vahtimaan tyttölapsia kun he peseytyvät, jotteivät heidän kätensä vain käväise jalkojen välissä enempää kuin puhtauden kannalta on tarve.
. Vittu-sanaa ehdottomasti vastustavat ihmiset eivät kovinkaan usein tunnu olevan valmiita keskustelemaan asiasta. Perusteeksi tuntuu riittävän oma arvovalta ja iäkkäämmän/arvovaltaisemman ihmisen oikeus. Päätin kysäistä suvaitsevaiselta isoäidiltäni, mikä sanassa niin hirvittää, ja hänen ilmeensä oli niin tuskallinen, että hyväksyin hieman laimean vastauksen: “Se vain särähtää korvaan.” Ehkäpä sanan kuuleminen huojuttaa turvallisuudentunnetta muistuttamalla, että ajat ovat muuttuneet, tai herättää pelkoa siitä että jokin todella moraaliton asia muuttuu tulevaisuudessa hyväksyttäväksi.
   Jotkut feministit puolustavat sanaa kysymällä, mitä pahaa voi olla ilmauksessa, joka tarkoittaa yhtä ihmisen ruumiinosaa, jolla on olennainen rooli uuden elämän saattamisessa maailmaan. Samaa minäkin ihmettelen.
   Vittu -sanan lipsauttelijat perustelevat huoletonta (?) kielenkäyttöään mm. huomauttamalla, että loppujen lopuksi kyseessä on vain sana, joka ei sellaisenaan loukkaa ketään. Se on retorinen keino, jolla voi painottaa sanomaansa siinä missä muillakin tehokonsteilla. Jotkut puolustelevat vittua esittämällä, että sana ei oikeastaan viittaa naisen jalkoväliin, vaan on yleispätevä lisukesana, jonka merkitys riippuu kontekstista: ‘vitun hyvä’ tarkoittaa todella hyvää, ’miksi vitussa’ miksi ihmeessä ja ‘vitusti’ paljon.
   Joku voisi viisastellen kysyä, miksei varpaan osuessa pöydänjalkaan huudeta mieluummin “voi keuhko!” tai kaiken mennessä pieleen voivotella: “nyt kyllä pernattaa.” Ne eivät sisällä samanlaista voimakasta latausta kuin tunteita kuohuttava, seksiin viittava termi. Ehkäpä ‘vituttaa’ tarkoittaakin juuri, että kaipaisin nyt jonkinlaista lohdutusta…?

   Tätä en osaa perustella yhtään sen enempää kuin isoäitini, mutta kyllä minua iljettäisi (ihan vitusti), jos 7-vuotias pikkusisarpuoleni joskus kiroaisi: “Voi vittu!”