Tieteelliseltä kannalta seksikkäin tuoksu on ihmisen oma ominaistuoksu, joka viestii geneettisesti kannattavasta lisääntymiskumppanista. Kyselyissä molemmat sukupuolet nimeävät toistuvasti ‘suihkun-/saunan-/luonnonraikkaan’ vetävimmäksi tuoksuksi. Tämä ei kuitenkaan ole se syy, jonka vuoksi en ymmärrä parfyymejä käyttäviä ihmisiä.
   En ole liki koskaan huomioinut kenenkään hajuvettä hyvässä mielessä. Löyhkäpilveen verhoutuneita ihmisiä sen sijaan eksyy ikävän säännöllisin väliajoin eteeni linja-autossa tai kassajonossa. Yleensä keski-iän jälkipuoliskoa elävät, “hienostorouvina” itseään pitävät käyttävät kalliita tuoksuja tolkuttomasti, kun taas nuoret tytöt ja naiset taitavat kohtuuden, päätellen siitä etten koskaan ole joutunut hajuetäisyydelle alle 40-vuotiaan parfyymin liikakäyttäjän kanssa. Eritoten aitojen turkisten suosijat tuntuvat mielivän itsekin haisunäädiksi. Ikään liittyvät erot hajuvesien käytössä toki selittynevät biologisesti aistien herkkyyden heikkenemisellä - vanhimmat naiset eivät kenties haista hajuvettään, jolleivät pirskota sitä ylleen litratolkulla.
   Oudointa on, että juuri kukaan ei voi päätellä, minkä merkkistä tai hintaista hajuvettä toisella on yllään (tuoksuhan riippuu omasta ihosta), mutta silti kiskurihintaiset parfyymitkin löytävät ostajansa. Ehkäpä hajuvesien suosio pohjautuu samaan seikkaan kuin kenkien ja laukkujenkin: niitä ei vaatteiden tapaan pidetä yllä, joten ne eivät korosta kehon vähemmän hyviä puolia, vaan sopivat tasapuolisesti kaikille.
   Hajuvedenkäytön psykologisen puolen kyllä ymmärrän: kokemus omasta vetävyydestä kohottaa itsetuntoa ja antaa itseluottamusta niin iltarientoihin kuin vaikka työhaastatteluunkin. Itse sain eräänä jouluna isältäni lahjaksi (pullon hauskan muodon perusteella valittua) hajuvettä, jota suihkin toisinaan kun kaipaan pientä boostia itseluottamukselleni - en tosin siksi, että tuntisin itseni viehättävämmäksi, vaan koska se muistuttaa antajastaan ja tarjoaa näin henkistä tukea.
   Hajuvesi on myös ‘varma’ valinta lahjaksi mieheltä naiselle, ja ehkäpä niiden suosioon vaikuttaa sekin, että naiset haluavat muistella mielitiettyään pitkin päivää ja käyttävät siksi lahjaksi saatua hajuvettä. Mielestäni hyväksi syyksi käyttää hajuvettä riittää toki myös se, että sattuu kovasti pitämään tuoksusta. Kunhan vain ihmiset osaisivat  annostella tuoksunsa hillitysti…

(Kirjoitus pätee myös miehiin, jotka lemuavat partavedeltä bussin edestä takapenkeille asti.)

Post scriptum: innostuin haistelemaan kuvassa esiintyviä hajuvesimannekiineja, ja kuinka ollakaan, ironia kukkii ja hajuvesien vastaisen kirjoitukseni päätteeksi minun on todettava, että Escadan Ocean Lounge on aivan ihana…

'

Vasemmalla lahjaksi saatu hajuvesi, jota olen käyttänyt pänttäämiskonstina: suihkutan sitä reilusti ranteeseeni ja haistelen samalla kun luen kokeeseen, ja ennen koetta ruiskautan sitä jälleen ylleni ja haistelen koetilanteessa. Psykologisten kokeiden perusteella tämän pitäisi auttaa minua palauttamaan lukeamiani asioita mieleen. Vink vink!