Sinulla on viisi sekuntia aikaa nimetä karismaattinen nainen. Nopeasti nyt, sekunti kului jo!

Älä sure - minä jouduin pohtimaan ainakin kymmenisen minuuttia. Hokiessani sanaa "karismaattinen" ajatuksissani mieleeni pyyhälsi vain kuvia vähintään kolmekymppisistä, sänkisistä miehistä joilla on vetoavat silmät. Lopultakaan en keksinyt muita "karismaattisia naisia" kuin Ellen de Generesin (jonka Livillä pyörivä show on muuten mielestäni tylsä). Hän lie itsevarma esiintyjä, luottamusta herättävä, miellyttävä, ihailtu ja antaa itsestään melko älykkään vaikutelman - kaikki edellämainitut piirteet liittyvät tavalla tai toisella karismaan. Mitä karismasta - tai meistä naisista - kertoo se, että ainoa mieleeni juolahtava karismaattinen nainen on lesbo, jolla ei ole selvästikään samanlaista tarvetta miellyttämällä miellyttää yleisöä kuin julkisuuden naisilla yleensä? Kun asiaa ajattelee, karismaattiset miehetkään eivät tietoisesti pyri miellyttämään, vaan onnistuvat tekeään sen olemuksellaan.
Mieleeni tuli myös muutamia muita naisia aivojeni "politiikka" ja "historia" -verkostoista, joiden arvelen saattaneen olla karismaattisia vaikuttajia, mutten osaa sanoa, oliko esimerkiksi Äiti Teresa karismaattinen. Ehkäpä olen liian nuori kirjoittamaan tästä aiheesta, kun en ole seurannut uutisiakaan kuin noin vuosikymmenen?

Googletin "karismaattinen nainen" ja odotusteni mukaisesti Paula Koivuniemi vilahti hakutuloksissa.(Niin, hänkin tuli sitten lopulta mieleeni, kutsutaanhan häntä usein karismaattiseksi.) Laulajia, kitaristeja ja näyttelijöitä pidetään usein karismaattisina, samoin mm. poliitikkoja ja opettajia - esiintyjiä ja puhujia. En kuitenkaan tiedä onko lava-karisma välttämättä aitoa karismaa - jos yleisössä on hyvä tunnelma, keikkakokemuksesta tulee helposti onnistunut ja mieleenpainuva, oli artistilla asian kanssa paljonkin tekemistä tai ei. Karisma on enemmän kuin hyvää esiintymistä tai menestymistä ammatissaan - karismaattinen ihminen saa muiden mielenkiinnon heräämään ja tuntemaan jonkinlaista vetoa itseään kohtaan, nostamaan hänet mielissään hieman toisten yläpuolelle. Hakutulosten perusteella naisia kuvataan usein karismaattisiksi silloin, kun kenties yhtä osuva sana olisi "lumoava" tai "taitava". Karisma tunnutaan myös yhdistettävän kauneuteen silloin, kun on kyse naisista.

Karismaattiset ihmiset ovat harvoin täydellisiä - vastapainona karismalle voi ilmetä synkkiä puolia, liikaa periaatteellisuutta, äkkipikaisuutta, omituisuutta, hyviä tapoja tai jopa lakia uhmaavia ajattelu- ja toimintamalleja. Toisinaan taas karismaattiset miehet ovat naisten mielestä puoleensavetäviä, vaikkeivät olisi juuri minkään näköisiä. Karismassa onkin enemmän kyse olemuksesta, toiminnasta, älykkyydestä, käytöksestä ja retoriikasta kuin ulkonäöstä.

Keksin pari syytä siihen, miksi naisia miehiä harvemmin pidetään karismaattisina. Naiset ovat tunnetusti kateellisia ja kyräileviä, eivätkä välttämättä halua antaa tunnustusta muille naisille. Karismaattiset naiset eivät saa "karismaattisen" asemaa myöskään miesten silmissä, sillä miehet saattavat vierastaa naista jolla on karismaatikon piirteitä kuten voimakastahtoisuus tai autoritaarisuus. Toisaalta naiset eivät ehkä yhtälailla kehitä itsessään karismaan kytköksissä olevia piirteitä. Lisäksi karismaattinen ihminen on oivaltanut, ettei kaikkien tarvitsekaan pitää hänestä - naisethan murehtinevat miehiä useammin sitä, mitä muut heistä ajattelevat.

Jos joku nyt sattuu tätä lukemaan ja hänelle tuli "karismaattisesta" mieleen heti joku tietty henkilö, hän voisi julkistaa assosisaationsa kommenttilaatikossa :)