Monikohan suomalainen jakaa ex-poikaystäväni kanssa sen käsityksen, että suomenruotsalaiset ovat ‘hienompia’ ihmisiä kuin tavalliset suomalaiset? Olen usein kuullut ihmisten jupisevan, että suomenruotsalaiset ovat ylimielisiä, töykeitä ja täynnä itseään, mutta toistaiseksi tämä kuvaus sopii vain yhteen tapaamaani suomenruotsalaiseen - ex-poikaystävääni.
   Lukion ensimmäisenä vuonna luokallani oli suomenruotsalainen tyttö, josta ei kirveelläkään irtoa pahaa sanottavaa. Hän tarjosi minulle luokkaretkellä sudoku-lehtiötään ajankuluksi koska istuin yksin ja näytin ikävystyneeltä, eikä hän monien muiden tavoin vierastanut minua, vaikka minulla olikin välillä halveksuntaa herättävän poikkeuksellisia vaatteita ylläni.
   Parhaiten pääsin tutustumaan suomenruotsalaisten perhe-elämään, kun äitini seurusteli erään aatelista syntyperää olevan suomenruotsalaisen kanssa. Miehen alakoulu-ikäinen poika oli kasvatettu niin kohteliaaksi, että itseäni toisinaan hävetti, kun en ollut yhtä altis ojentelemaan pullavatia ja availemaan ovia. Kukaan perheestä ei edes leikinlaskun varjolla leuhkinut aatelisella perimällään.
   Edellämainitun kaltaisesta fiksusta käytöksestä ja esimerkillisestä kasvatustyöstä ei kuitenkaan näy jälkeäkään kaikissa suomenruotsalaisissa.  Usein näkee suomea ja ruotsia sekaisin pälättävien shoppaajien laskevan tyyriit ostoksensa kassalle tervehtimättä myyjää, tai edes suomalla asiakaspalvelijalle pientä nyökkäystä. Stereotypia röyhkeistä, pilalle lellityistä suomenruotsalaisista pohjautuu näihin ihmisiin, mutta niinhän se aina valitettavasti menee - kun yksi ryhmästä örveltää, on koko ryhmän maine turmeltunut.
   Suomenruotsalaisuutta tuntuu siis leimaavan kaksi käsitystä; on imarteleva käsitys sivistyneestä ja miellyttävästä suomenruotsalaisesta, ja epämiellyttävä käsitys piittaamattomasta ja ylpeilevästä suomenruotsalaisesta. ‘Suomensuomalaisistakin’ voidaan maalata dualistinen kuva; on ylipainoinen, alkoholisoitunut junttisuomalainen, ja sisukas, rehellinen suomalainen, joka nauttii elämän arkipäiväisistä iloista.
   Onkohan kuitenkin niin, että kaikki Suomen kansalaiset voivat sijoittua mihin tahansa näistä neljästä kategoriasta?