igoglohg003.jpg

   Perustuuko e-pillereiden ehkäisyteho siihen, etteivät miehet kestä olla naistensa lähellä?

   Turussa alle 18-vuotiaat saavat 9 kk:n e-pillerit ilmaiseksi (jollain paikkakunnilla vain 3kk). Hienoako? Gynekologisen sairaanhoitajan vastaanotolla usein 16-vuotiaille naisenaluille mainostetaan pillereiden hyviä puolia: kuukautiset säännöllistyvät, kuukautis- ja ovulaatiokivut häviävät, ihon laatu paranee. Mainitaan vielä, että oikein käytettyinä ne ovat kondomeita ja kuparikierukkaa luotettavampi menetelmä.
   Vaivihkaa uudelle käyttäjälle sujautetaan lappunen, jossa ohjeistetaan tutkimaan rintojaan
rintasyövän varalta. Yhteyttä pillereiden aloittamiseen ei tuoda esille.
   Nuorten poliklinikalla minua ei varoitettu e-pillereiden mahdollisista haitoista; kohonneesta rintasyöpäriskistä, pahentuneista tai alkavista PMS-oireista, masennuksesta, mielialan erittäin voimakkaista vaihteluista, kahdesti kuukaudessa tulevista kuukautisista, kasvavasta migreenialttiudesta, limakalvojen kuivumisesta, haluttomuudesta, painon noususta tai hedelmättömyydestä. Ainoa haittavaikutus, josta informoitiin, oli läpi kuukauden kestävä kuukautistiputtelu. Klinikalla ei myöskään vaivauduttu muistuttamaan oireista, joita saattaa ilmetä kun pillerit lopetetaan.
   Tuntuu uskomattomalta, ettei nuorille tuoda esille e-pillereiden varjopuolia. Minulle määrättiin Yasmin-pillereitä, vaikka kerroin olevani masentunut. Tästä seurasi todella raju masennuskohtaus, jolla olisi voinut olla hyvin kohtalokkaita seurauksia. Olisin voinut liukastua ja paleltua hangessa läpi yön, tehdä itsemurhan koska olin saanut päähäni, että minun täytyy (!?) tai tulla raiskatuksi. (Oli oikeasti täpärällä, ei ole vain hypoteettinen tilanne.)
   On vaikea uskoa, että pillerit määrännyt ammattilainen todella otti kohdallani tällaisen riskin. Ihmettelen myös, miksi ihmeessä minulle määrättiin ensisijaisesti Yasminia, joka on markkinoiden hormonipitoisimpia tuotteita.
   Peloissani ja häpeissäni hetkistäni ‘hormonihirviönä’ purin hirveän illan tapahtumat muutamalle ystävälleni. En voinut millään käsittää omaa käytöstäni, en muistaa, mitä olin ajatellut toilaillessani. Ehdotin syitä järjettömään käytökseeni, ja eräs ystävistäni hoksasi, että e-pillerit olivat syynä. Hän kertoi tyttöystävänsä käytöksestä, kun tämä aloitti pillerit. Hänellä pillereiden aiheuttama masennus ei ilmennyt itsetuhoisuutena vaan itkuisuutena, ahdistuksena ja kärttyisyytenä.
   Varmasti depressioni vaikutti saamani hirveän kohtauksen rajuuteen, mutta googletin ‘Yasmin BCP + depression’ ja löysin monia tarinoita masentumattomienkin ihmisten kohtauksista. Vasta silloin ymmärsin, että olin saanut samat oireet myös aloittaessani Yasminit ensimmäisen kerran - tuolloin laitoin hirveät kohtaukseni masennuksen piikkiin. (Pidin siis lyhyen tauon vedeltyäni niitä hirvityksiä ensimmäiset 6 kk.)

   Olen nyt kurkkukivussa ja (nyt jo helpottaneessa) kuumeessa, koska palellutin itseni kännipäissäni (join yksin masennukseeni). En kehtaa pitkään aikaan käyttää lyhythihaisia paitoja. Kroppaani särkee kun kaaduin poikaystäväni rappukäytävässä, sillä menin hänen luokseen räyhäämään viinapäissäni (jotenkin ihmeen kaupalla onnistuin toikkaroimaan perille asti). Enemmän minua kuitenkin surettaa, että tuotin ystävilleni ja äidilleni huolta ja poikaystävälleni harmia. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että poikaystäväni antaa anteeksi, mutta ensin näytti siltä että olin pilannut koko suhteen.

   Punnitkaa e-pillereiden kaikkia vaikutuksia tarkkaan, ennen kuin aloitatte!